PLAKAT.jpg

........................................................................................................................................................................................................................

Osalejad soovivad oma töödega näidata, et lambavillast saab valmistada väga eriilmelisi rõivaid.
Näitusel "Pane selga!" saabki tutvuda nii susside, kinnaste, kui mantlitega. Üllatusena saab näha, et villast saab teha ka imekergeid peokleite.

Anne Lepik
Lambavill ja viltimine on minu elu osaks olnud juba 17 aastat, ajast, kui meie koju tulid esimesed lambad.
Olen peamiselt iseõppija. Oskused on tekkinud ikka ja jälle katsetades ja erinevaid villa kvaliteete kasutades. Omaenda lambakari koolitas mind tundma erinevaid villakiude, sest Eestimaa lammas pakub korralikku “kaubavalikut”. Hiljem võtsin tutvumiseks ette ka muu maailma villad siidpehmest karmikarvalisteni. Enda tugevaks küljeks peangi erinevate tõugude villa tundmist. Muidugi on olnud abiks õppevideod internetist ja õpitoad rõivaste ja saabaste viltimisest.
Praeguseks on viltimisest saanud minu põhitöö. Vastavalt tellijate soovile valmivad erinevad tööd pisikestest beebipapudest kuni suuremate voodikatete, kardinate ja vaipadeni, sekka kleite, veste ja saunamütse jne.

Aili Peel
Viltimise avastasin enda jaoks siis kui perre tulid lambad. Äkki oli tekkinud tohutu kogus lambavilla millega tuli midagi ette võtta. Hakkasin katsetama villa ja proovima erinevaid käsitööliike. Nii leidsin endale kõige meelepärasema olevat viltimise. Nüüd kasutan kogu villa ära. Kvaliteedilt parimast teen naturaalvärvides lõnga; järgmisest paremuselt vildin erinevaid tooteid: susse, istumisaluseid ja saunamütse; viimane vill läheb kasvuhoonesse multšiks.
Näitusele panin välja kapist leitud esivanemate näputööna valminud pitsid millele villa lisades said neist küünlaümbrised. Pimedatel sügis- ja talveõhtutel hea kaminale panna.

Taivi Truu
Olen disaininud ja valmistanud rõivaid ning muid käsitööesemeid alates lapsepõlvest. Mind inspireerivad villa ja vildi ajalugu, selle materjali unikaalsus, mitmekülgsus ja lõputud võimalused. Oma ettevõttes Salmefelt valmistan erinevaid head tuju loovaid vilditud esemeid.

Margit Viidul
Sattusin viltimise võlumaailma täiesti juhuslikult! Ühel talvisel 2017 aasta päeval pidin juhendama gruppi erivajadustega inimesi nõelviltimises. Appi tuli võtta kõikvõimas internet. Alustasin kõigepealt iseenda koolitamisega, sealt edasi juba õppisin koos klientidega töövõtteid. Tasapisi hakkas asi edenema.
Aastapäevad hiljem tekkis soov katsetada märgviltimisega. Oma esimesed sussid viltisin Mareli Rannapi juhendamisel.
Aga hing ihkas juba suuremaid väljakutseid. Sain kokku grupi huvilisi ja 2019 septembris kutsusin Kuressaarde tekstiilidisaineri ja Kunstiakadeemias külalisõppejõuna loenguid andva, Svetlana Vronski. Svetlanal on kümne aastane workshoppide kogemus, ta valdab imelist nunoviltimise tehnikat.
Sinine ja valge sall ongi valmistatud Svetlana töötubades õpitu põhjal.
Sügisest alates täiendan end Škola voiloka online’s. Katsetan väga erinevaid tehnikaid ja otsin oma nišši.

Mareli Rannap
Olen lõpetanud TPedI käsitööõpetajana ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia magistrina. Aastast 2014 olen käsitööfirma Saare vilt OÜ omanik kus ma valmistan vilditud ja tikitud tooteid.
Viltimiseni viis mind juhuslik väike töötuba 15 aastat tagasi. Proovisin tookord teha ühte karu, mis hiljem küll rohkem saabast meenutas. Aga mulle väga meeldis.
Nii hakkasin käima erinevate vildikunstnike juures õppimas. Koolitusi olen saanud nii Eestis kui välismaal.
Vildin seetõttu, et mulle väga meeldib lambavill kui materjal. Sellest annab võluda väga erinevaid esemeid. Saab teha õrnu ja õhulisi kardinaid või riideid, sooje susse, mänguasju lastele aga ka pakse heliisoleerivaid vaipu või muid sisutustekstiile. Näiteks saab teha väga erinevaid, kas ühevärvilisi või villaga „maalitud“ pinnaga seinapilte või diivanipatju. Ühest küljest on need kenad kodus või kontoris vaadata, teisest küljest summutavad need heli, on antibakteriaalsed, tolmu saab pühkida harja või tolmuimejaga ja kestavad kaua.
Näitusele panin välja pitsidega kaunistatud vildipadjad. Enamus pitse on mu ema näputöö. Nii osaleb ka tema sellel näitusel.