Saaremaa Kunstistuudio Galeriis Kuressaares on avatud Silvi Väljal linoollõigete näitus „Muinasmaa”. Näitus on pühendatud kunstniku 90. sünnipäevaks.

Näitusel on eksponeerimisel 11. tööd aastatest 1963-1966.


Kunstnik Silvi Väljal on rääkinud endast: “Mets on mulle muinasmaa. Mina olen maainimene, metsavahi lapselaps, olen koos vanaema ja vanaisaga palju metsas käinud, metsahirmu pole ma kunagi tundnud. Seega olen metsainimene, merega mul nii sooje suhteid ei ole. Loodus läbib kogu minu loomingut, olen loodust ikka maalapse silmadega vaadanud, linnaeluga pole ma kunagi lõplikult kohanenud.”

Silvi Väljal sündis 30. jaanuaril 1928. aastal Kuiv-Saapa talus. Kuldmedaliga lõpetatud Viljandi keskkoolist algas tee kunstimaailma. Et klassijuhataja soovitas minna õppima arhitektuuri ja et ka paljud klassikaaslased sihtisid Polütehnilise Instituudi poole, siis otsustaski Silvi minna arhitektuuri õppima.

Süda aga kutsus mujale, ja poole aasta pärast läks Silvi juba Kunstiinstituuti maad kuulama. Silvi Väljal on meenutanud oma esimesi kohtumisi Kunstiinstituudi kuulsate õppejõudude Adamson-Ericu ja Paul Luhteinaga, oma kohest äratundmist, et just selles majas tahtis ta õppida, ja kahetses, et see kunsti ja vaba mõtlemist täis maja on nüüdseks armutult maha lammutatud.

Proovitööde najal tabasid kogenud õpetajad ilmsesti kohe noore kunstiande ja Silvil lubati praktilistest joonistamistundidest osa võtta, et siis sügisel juba ametlikult instituuti sisse astuda. Varsti läks aga kiireks – nimelt selgus, et joonistamisoskus lubaks tal kohe teisele kursusele minna, selleks aga tuleks suve jooksul sooritada kunstiajaloo eksamid (neid oli erialati viis). Nii ka läks. Kunstiinstituudi lõpudiplomi sai Silvi Väljal kätte juba 1952. aastal.

Nagu tollal kombeks, tuli tööle minna sinna, kuhu suunati, ja Silvi Väljal läks ajakirja Pioneer kunstiliseks toimetajaks.

Kunstiinstituuti õppima minnes kujutas Silvi Väljal oma tulevikku ette just raamatuillustreerijana. Vabakutseliseks hakkas ta siis, kui sai kirjastuselt tellimuse illustreerida aabits, see oli esimene kord, et üht õpikut illustreeris üksainus kunstnik – seni oli seda teinud ikka mitu illustreerijat. Aabits tõi tuntust nii Silvi Väljalile kui ka kirjastusele – nimelt saadeti aabits Brüsseli maailmanäitusele, kust see tuli tagasi hõbemedaliga. Ent ühest Silvi Väljali loodud tegelas-kujust on saanud lausa maailmamees, see on Jussike raamatust “Jussikese seitse sõpra”.

Silvi Väljas lahkus meie seast 3. aprillil 2014. aastal 86. aastasena jättes Eesti kunsti kustumatu kultuuripärandi.


Näitus jääb Saaremaa Kunstistuudio Galeriis avtus kuni 21. veebruarini 2018.

Saaremaa Kunstistuudio Galerii on avatud E-R 10-18 ja L 11–15


Kõik huvilised on oodatud näitust nautima!


Info:

Anne Tootmaa, juhataja

tel 45 33748, 51 16740

Saaremaa Kunstistuudio

Lossi 5, Kuressaare


Näitusi Saaremaa Kunstistuudios toetab Eesti Kultuurkapital