Esmaspäeval, 9. mail kell 16.00 avab disainer Kristi Kuusk Saaremaa Kunstistuudios Kuressaares näituse nn nutikatest tekstiilidest: „Interaktiivsed lood tekstiilil”.

Näitusevalik on osa autori nutikate tekstiilide jätkusuutlikkuse teemal Eindhoveni Tehnikaülikoolis sel kevadel kaitstud doktoritööst „Crafting sustainable smart textile services". Esitlemisele tulevad staatilised tekstiilid: tekikott, padi, põrandavaip jms, mis hakkavad läbi nutitelefoni või tahvelarvuti vaadates uut elu elama. Laadides alla äpp'i ja vaadates läbi kaamera tekstiilile, hakkavad seal liikuma 3D tegelaskujud, muinasjutukangelased. Tekstiilil märgatud markerid lubavad rakendusel näidata digitaalset informatsiooni liitreaalsuse tasandil tekstiili kohal. Iga vaataja saab liikuvatele digikujunditele oma loo juurde mõelda või rääkida. „Interaktiivsed lood” tekstiilil võiks hästi töötada unejutu kaasaegse alternatiivina, kus lapsed koos vanematega oma lugusid välja mõtlevad ja jutustavad. Digilugude liikuvad kujundid on vahetatavad ja see oleks üks võimalus lapse kasvades pikendada tekstiilide kasutusiga, vältida nende enneaegset väljavahetamist, mis on Kristi Kuuse üks lähtepõhimõtteid. 
Nende projektide esitlus on Eestis esmakordne, ühtlasi on tegemist Kristi Kuuse esimese isiknäitusega.

Näitusel on visualiseeritud ka Kristi Kuuse idee sünd, mis ulatub otsapidi eesti rahvakunsti. Kunstnikku inspireerinud kindakirjade ning seelikutriipude mitmetasandilised tähendused on leidnud edasiarendusi riideesemetel QR-koodiga tikandites, et siduda kasutaja läbi sümboli kultuurilise informatsiooniga video, foto, audio või teksti kujul. 


Kristi Kuusk (s 1983) on üles kasvanud Pärnus, õppinud informaatikat Tallinna Tehnikaülikoolis (BSc 2005) ja lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia moedisainerina (MA 2011). Õpingute ajal oli ta ühe aasta vahetusüliõpilasena Sao Paolo ülikoolis Brasiilias, kus hakkas tegelema tekstiili ja tehnoloogia kombineerimisega. EKA lõputööna valmisid kandjaga suhestuvad interaktiivsed (helendavad, vibreerivad jm) kudumid. 2011 alustas Kristi Kuusk doktoriõpinguid Eindhoveni Tehnikaülikoolis Hollandis ja kaitses 2016. a. kevadel doktorikraadi. 2014. a. asutas ta tekstiili traditsioone ja innovatsiooni ning tehnoloogiaid ühendava firma Spell disain OÜ, mille raames tegeleb doktoritöö käigus saadud teadmiste edasiarendamisega. Kristi Kuusk on esinenud mitmetel grupinäitustel Hollandis, Šveitsis, Hispaanias, Jaapanis, Austraalias jm ning võtnud eelmisel aastal osa Disainiöö festivalist, tutvustades ühena autoritest näitust "Targad tekstiilid – kantavad teenused" (CRISP Smart Textile Services).

Rohkem infot leiab: www.kristikuusk.com.

Näituse avamise järgselt toimub kunstnikutund, kus vestlust Kristi Kuusega juhib kunstiajaloolane Reeli Kõiv ning kus saab kunstniku juhendamisel uurida näituse eksponaate ja teisi nutikate tekstiilide näidiseid.

Kristi Kuuse näitus jääb Saaremaa Kunstistuudios avatuks 5. juunini 2016.